Alberto Manguel "Merakın Tehlikeleri" üzerine konuşacak // "The Perils of Curiosity", Public Lecture by Alberto Manguel

Jan 14, 2015

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı "Boğaziçi Chronicles"ın 2015’teki ilk konuğu Alberto Manguel 14 Ocak 2015 Çarşamba günü "Merakın Tehlikeleri" başlıklı bir konuşma yapacak. Manguel konuşmasında bizim bilinen sınırların ötesine geçme arzumuza atfettiğimiz karşıt değerlere değinecek. "Neleri bilebiliriz? Neleri bilmemiz gereklidir? Dünyayı sorgulamamızda nereye kadar gitmeliyiz?"

Genç yaşlarında Jorge Luis Borges ile tanışan Arjantinli yazar Alberto Manguel, neredeyse hiç görmeyen Borges’e 1964-68 yılları arasında kitap okumaları yapmış ve Borges ile geçirdiği zamanlara dayanarak Borges’in Evinde adlı bir kitap yazmıştır. Alberto Manguel, Türkçe’ye de çevrilmiş olan, en çok tanınan eseri Hayali Yerler Sözlüğü’nün yanı sıra, Bütün İnsanlar Yalancıdır, Kelimeler Şehri, Okumalar Okuması, Okumalar Tarihi gibi kitapların yazarıdır. Yazarlığıyla birlikte, çok dilli bir çevirmen, antoloji yazarı ve editör olarak uluslararası ün kazanmıştır. Okumanın Tarihi adlı kitabı otuzdan fazla dile çevrilerek uluslararası ölçekte çok satan kitaplar arasında yer alan Alberto Manguel’in bu kitabı Times Literary Supplement tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterilmiş ve Fransa'da Médicis ödülünü kazanmıştır.

1992'de Yabancı Bir Ülkeden Haber Geldi adlı romanıyla McKitterick ödülünü kazanan Resimleri Okumak: Aşk ve Nefretin Tarihi adlı eseri Kanada'da kurmaca-dışı dalında Genel Vali Ödülü’ne layık görülmüştür.

Boğaziçi Chronicles’ın 2015 yılındaki ilk konuğu Alberto Manguel’i dinlemeye, 14 Ocak 2015 Çarşamba günü saat 16:00’da, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’na tüm edebiyatseverler davetlidir.

*Etkinlik İngilizce olup, simultane Türkçe çeviri yapılacaktır.

//

Alberto Manguel will be the first resident of Boğaziçi University’s international residency program, Boğaziçi Chronicles, in 2015. Alberto Manguel will give a speech titled “The Perils of Curiosity” on Wednesday, January 14th, 2015. Manguel, in his talk, will deal with the opposing values we attribute to our desire to go beyond the known limits. What can we know? What should we know? How far should we take our questioning of the world?

Argentine-born writer Alberto Manguel has done readings from 1964 to 1968 for Jorge Luis Borges who was at the time almost blind. Manguel has met him in his early ages and he wrote a book called “With Borges” based on the time he spent with Borges. Besides his most prominent work which was also translated into Turkish, “The Dictionary of Imaginary Places”; Alberto Manguel is the writer of “All Men Are Liars”, “The City of Words”, “The Reader of Reading” and “The History of Reading”. Besides his authorship, he earned an international reputation as a multilingual translator, anthology writer and editor. Manguel’s book, “The History of Reading” which was translated into more than 30 languages and became an international bestseller, was selected as one of the best books of the year by Times Literary Supplement and won the Médicis prize in France.

In 1992, Manguel who won the McKitterick prize with his book “News from a Foreign Country Came” was granted the Canada Governor’s General award in non-fiction with his book titled “Reading Pictures: The History of Love and Hate” was.

All literature lovers are invited to listen Boğaziçi Chronicles’ first resident in 2015.

·       ‘’The Perils of Curiosity’’, Public Lecture by Alberto Manguel

14 January Wednesday 16:00

Rectorate Conference Hall, Bogazici University

*The talk will be presented in English and will be translated simultaneously into Turkish