Saab, savaşın acı yüzünü Boğaziçi’nde belgesellerle anlattı!

Dec 4, 2015
Boğaziçi'ndeki söyleşide Lübnanlı gazeteci ve yönetmen Jocelyne Saab, Beyrut’un 15 yıl boyunca yaşadığı iç savaşı belgesellerle gün ışığına çıkarttı.

Lübnanlı gazeteci ve yönetmen Jocelyne Saab, belgeselleriyle savaş acısını yüze vuruyor. Çektiği belgesel filmlerinde kolektif hafızaya yer vererek belgesellere tarihsel bir bakış getiren Saab, Boğaziçi Üniversitesi’nde, meslektaşı gazeteci ve sinema eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan ile söyleşi eşliğinde; Bir Görsel Sanatçı’nın “kuşatma altındaki şehir” Beyrut Üzerine Düşünceleri konulu sunumu ve konuşmasında savaş ve insan gerçeğini dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı “Boğaziçi Chronicles” kapsamında İstanbul’a gelen Saab’, Beyrut’un 15 yıl boyunca yaşadığı iç savaşı, çocuk, kadın, göç ve yıkılan kent görüntüleriyle yaptığı belgesellerle gün ışığına çıkarttı. Saab, “Bir Görsel Sanatçı’nın “kuşatma altındaki şehir” Beyrut Üzerine Düşünceleri söyleşisinde 4 ayrı dönemde çekilen belgeseller savaşın acı yüzünü anlattı.

“SAVAÇ, GÖÇ, ÇOCUK VE KADIN…”

Ortadoğu’da bugün aynı görüntüler ile karşı karşıya gelindiğine de dikkat çeken Saab, 1976’da Beyrut’daki iç savaş sırasında çektiği görüntüler ile hazırladığı “Beyrut Bir Daha Asla!” adlı belgeselinde çocuk ve savaş gerçeğini gözler önüne çıkardı. Çocukların birer yağmacı, otomatik silahlarla savaşçı, göç ile sürgün yaşamlarını konu eden belgeselde, yıkılmış evler ve sokaklarda savaşı yaşam biçimi haline getiren küçük yüzler, savaşın ortasında sokakta kalan Lübnanlıları gözler önüne serdi. Saab 1978’de çektiği mektup temalı ikinci belgeselinde ise büyük göç döneminde evsiz, yurtsuz kalan ve Filistin, Lübnan, BM sığınmacısı olarak sınırlarda yaşam mücadelesi veren Beyrut halkının yalnızlığı, Batı Beyrut’da ambargo ile yaşanan açlık ve sefaleti gözler önüne serdi.

2 GENÇ KIZIN ARAŞTIRMALARI ÜZERİNDEN SAVAŞ GENÇLİĞİNİ ANLATTI

İnsanların savaşı bir yaşam biçimi haline getirerek, acı içinde büyüyen bir topluma dönen Beyrut halkının acının ortasında herşeye rağmen direnen yaşamını gözler önüne seren Saab, 1982’de çektiği üçüncü belgeselinde İsrail bombardımanın altında neredeyse tamamen yıkılan Beyrut’u yanarak ve bombalarla yok olan evinin yıkık duvarları arasından çektiği görüntüler eşliğinde yorumladı. Saab, 1990’larda ise 15 yıl boyunca savaş ortamında kalan Beyrut’ta büyüyen savaş gençliğini iki genç kızın araştırmaları üzerinden anlatıyor.

İKİNCİ ETKİNLİKTE KADIN SÜNNETİNİ ANLATAN FİLMİ YER ALACAK

Jocelyne Saab’ın Boğaziçi Chronicles kapsamında ev sahipliği yapacağı ikinci etkinlik ise; 01 Aralık, Salı günü saat 17:00’de gerçekleşecek Dunia (Gözlerimden Öpme)” gösterimi. Saab tarafından 2006 yılında çekilen ve kadın sünnetini konu alan “Dunia” (Gözlerimden Öpme) adlı film, hem çekildiği dönemde hem de sonrasında uluslararası platformda konu hakkında ciddi ses getirmiş bir eser. Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK) işbirliğiyle gerçekleşecek gösterim ve söyleşi programında, Jocelyne Saab, 1 Aralık Salı günü saat 17:00’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşecek gösterim sonrasında ayrıca bir soru-cevap bölümü yer alacak.

Kaynak: Sözcü