SUSAN BUCK-MORSS

Oct 26, 2013 to Nov 11, 2013

Susan Buck-Morss is a distinguished Professor of Political Philosophy at the CUNY Graduate Center, NYC, where she is a core faculty member of the Committee on Globalization and Social Change. She is Professor Emeritus in the Government Department of Cornell University, Ithaca, NY. Her training is in Continental Theory, specifically, German Critical Philosophy and the Frankfurt School. Her work crosses disciplines, including Art History, Architecture, Comparative Literature, Cultural Studies, German Studies, Philosophy, History, and Visual Culture. She is currently writing on the philosophy of history: History as the Cosmology of Modernity.

Her books The Origin of Negative Dialectics: Theodor W. Adorno, Walter Benjamin, and the Frankfurt Institute (Macmillan Free Press, 1977) and The Dialectics of Seeing: Walter Benjamin and the Arcades Project (MIT Press, 1989) have been translated into several languages and have been called "modern classics in the field." Other publications include Thinking Past Terror: Islamism and Critical Theory on the Left (Verso, 2003) and Dreamworld and Catastrophe: The Passing of Mass Utopia in East and West (MIT Press, 2000). A longtime professor at Cornell University's Department of Government, Buck-Morss was also a member of Cornell's graduate fields in Comparative Literature, History of Art, German Studies, and the School of Architecture, Art, and City and Regional Planning. She is on the editorial boards of several journals and has been an invited lecturer at dozens of universities worldwide. Her numerous international awards and fellowships include a Getty Scholar grant and a Guggenheim Fellowship. She holds a Ph.D. in European intellectual history from Georgetown University.

susanbuckmorss.info 

In this path-breaking work, Susan Buck-Morss draws new connections between history, inequality, social conflict, and human emancipation.Hegel, Haiti, and Universal History offers a fundamental reinterpretation of Hegel’s master-slave dialectic and points to a way forward to free critical theoretical practice from the prison-house of its own debates.

Renowned critical theorist Susan Buck-Morss argues convincingly that a global public needs to think past the twin insanities of terrorism and counter-terrorism in order to dismantle regressive intellectual barriers. Surveying the widespread literature on the relationship of Islam to modernity, she reveals that there is surprising overlap where scholars commonly and simplistically see antithesis. Thinking Past Terror situates this engagement with the study of Islam among critical contemporary discourses—feminism, post-colonialism and the critique of determinism. 

Hegel, Haiti ve Evrensel Tarih
Metis Yayınları
Çeviri: Erkal Ünal
Yayına Hazırlayan: Tuncay Birkan, Özge Çelik
Kapak Tasarımı: Semih Sökmen

Buck-Morss bu kitabında da "tarihin enkazından" özgürleştirici unsurlar çekip çıkarmaya devam ediyor. "Dünya tarihinde belirleyici bir uğrak" olduğu halde ısrarla unutulmuş olan Haiti devrimi ile Hegel'in ünlü efendi-köle diyalektiği kavrayışı arasındaki bağların izini sürüyor ve tarihsel tahayyülün ufkunu genişletiyor. Kitabın ilk kısmını oluşturan ve "bir polisiye gibi yazılmış" olan "Hegel ve Haiti" yazısı, makale olarak yayımlandığı 2000 yılından itibaren sayısız tartışmaya ve ihtilafa konu oldu. Çeşitli disiplinlerden alınan tarihsel fragmanlardan inşa edilen ve getirilen eleştirilere de kısmen cevap veren "Evrensel Tarih" makalesi ise Avrupa Aydınlanmasının tarihsel özgürlük projesi üzerindeki tekelini reddeden evrensel sıfatına layık başka bir tarihin imkânlarını araştırıyor. Buck-Morss kitabı vareden düşüncesi için şöyle diyor:

"Akademik felsefenin tarihi, Batı düşüncesinin koloni deneyimini kendisi hakkında anlattığı hikâyelerden nasıl dışlamış olduğunun bir örneğidir. Bir felsefe profesörü bana açık açık şöyle demişti: 'Hegel bunları Haiti'yi düşünerek yazmış olsa bile, bu benim Hegel'i öğretme tarzımı değiştirmezdi' – belli bir bakış açısından elbette gayet yerinde ve kayda değer bir laf bu; ama söz konusu bağlacı, yani "ve"yi, Hegel'i Haiti olmadan düşünemeyeceğimizi ileri sürecek kadar vurgulayarak altını oymayı umduğum bakış açısı tam da buydu."

Görmenin Diyalektiği
Walter Benjamin ve Pasajlar Projesi
Metis Yayınları
Çeviri: Ferit Burak Aydar
Yayına Hazırlayan: Semih Sökmen, Savaş Kılıç
Kapak Tasarımı: Semih Sökmen, Emine Bora

Görmenin Diyalektiği, farklı amaçlarla yapılacak okumalara cevap verebilecek bir kitap: Öncelikle Walter Benjamin ve onun tamamlanmamış Pasajlar Çalışması üzerine kapsamlı bir düşünsel biyografi. Susan Buck-Morss, Benjamin'in bitmemiş projesini tamamlayıp kitap haline getirmek istercesine onun gözüne yerleşiyor, Pasajlar dosyalarına düştüğü bütün o not ve fragmanlarla Benjamin bize tam olarak ne demek istiyordu, bunu araştırıyor.

İkinci bir okuma ise, 19. ve 20. yüzyıl boyunca, kapitalistleşmenin getirdiği temel nitelikteki kültürel dönüşümleri ve bunların nasıl olup da bugün yaşadığımız dünyayı ortaya çıkardığını anlayabilmek için Benjamin'in kavramlarını takip etmek olacaktır. Böyle bir düşünsel ve sosyal tarihi kesen ve besleyen çok sayıda eksen var kitapta: İlerleme fikri, kapitalizmin ve modernizmin çekirdek başkentleri, ilk dünya fuarları, mimarlık, fosil, fetiş, istek imgeleri, yıkıntılar, kolektif rüyalar, metalaşma, Avrupa faşizmi, mitik tarih ve doğa algılaması.

Ve nihayet görme üstüne bir kitap: Nasıl "görebiliriz"? Benjamin'in görüsünü çağdaşlarından ayıran neydi? Onun "görme biçimini", o denli etkilendiği diğer Marksistlerden, ilahiyatçılardan, Hıristiyan ve Yahudi "kurtuluşçular"dan farklı kılan neydi?

Benjamin'in, ve ardından Buck-Morss'un onu takip ederek bu kitapla çok iyi bir örneğini verdiği yönteminin (geçmişe ve geçmişin zamanla atık haline gelmiş nesne ve imgelerine bugün için taşıdıkları devrimci imkânlar açısından bakmanın) Türkçe okuyup yazanlar için de esinleyici olacağını düşünüyoruz.

Rüya Âlemi ve Felaket
Doğu'da ve Batı'da
Kitlesel Ütopyanın Tarihe Karışması
Metis Yayınları
Çeviri: Tuncay Birkan
Yayına Hazırlayan: Semih Sökmen, Bülent Doğan
Kapak Resmi: Aleksandr Kosolapov

Yirminci yüzyılın kitlesel ütopyaları başarısız oldu. Bu ütopyalara bağlanmış rüyalar, hayaller de öyle. Yeni bir yüzyıla girdiğimiz şu günlerde, sanayi üretiminin maddi kıtlığı aşmayı sağlayarak herkese mutluluk ve refah getireceği inancının yerinde yeller esiyor. Gezegenin bu süreçte uğradığı tahribatın ayan beyan ortaya çıkması ve sosyalizmin yenilgisi kolektif bir ütopya hayalini itibarsızlaştırdı. Artık ütopya sadece özel hayat içinde mazur görülebiliyor, kolektif mutluluk kavramı ezici bir çoğunluğa hiçbir anlam ifade etmez oldu.

Buck-Morss, Walter Benjamin'den aldığı "rüya âlemi" kavramını hem kolektif bir zihin durumunun şiirsel bir tasviri hem de analitik bir kavram olarak kullanarak, çöküş de denebilecek bu dönüşümün izlerini sürüyor. Yerleşik totalitarizm/demokrasi karşıtlığını reddedip Doğu ve Batı bloklarının (SSCB ile ABD'nin) rüya âlemleri arasındaki tekinsiz benzerliklerin altını çiziyor, sosyalist tahayyülün kapitalizminkine fazla sadık kaldığı için başarısız olduğunu gösteriyor. Bunu da geleneksel akademik metinlerin yaptığı gibi baştan sona kesintisiz akıp giden bir argüman geliştirerek değil, son derece deneysel bir tavır benimseyerek yapıyor: Yine Benjamin'in icadı olan "diyalektik imgeler" kavramını yaratıcı bir biçimde uygulamaya koyarak, 20. yüzyılın kitle ütopyasını, ilk bakışta önemsizmiş gibi görünen küçük görsel ayrıntılardan, tarihin büyük anlatısı içinde pek de bir yere oturtulamayan anekdot parçalarından hareketle, kitle kültürünün görsel enkazını eşeleyerek sorguluyor. Buck-Morss'un atıldıkları yığının içinden kurtarıp bize yeniden kazandırdıkları arasında neler yok ki: Lenin'in mumyalanması kararı ile başlayan dehşet verici sürecin bir kronolojisi, avangard sanatta "kare"nin kullanılmasının tarihi, tepesinde dev bir Lenin heykeli olması planlanan ama inşa edilmeden kalmış Sovyetler Sarayı projesi ile Amerikan pop kültürü ikonu "King Kong" filminden bir kare arasındaki benzerlik, Melnikov'un aylaklığı yüceltiyor diye reddedilen "Uyku Enstitüsü" projesi, 20'li ve 30'lu yılların Amerikan ve Sovyet sinemasında "kitlelerin" kullanım tarzı ve makine fantazileri.

Tarihi, artık hiçbir bütün içine tıkıştırılamayan fragmanlara hakkını veren sağlam bir teorik zemine yaslanarak görsel imgeler üzerinden anlamaya çalışan ve hâlâ kolektif bir ütopya mümkün diyorsak dersimizi iyi çalışmamız gerektiğine dikkat çeken bu güzel kitabın sizi de heyecanlandıracağından eminiz.

01/02/2014- Boğaziçi Bümed
01/02/2014- Boğaziçi Bümed
01/11/2013- Boğaziçi Bümed
30/10/2013- Taraf
28/10/2013- Yeni Çağ
27/10/2013- Yeni Şafak Pazar
Saype'ın Boğaziçi Chronicles Günleri // Boğaziçi Chronicles Days of Saype

14 - 30 Ekim 2020'de Tekfen Holding iş birliği ile düzenlenen Boğaziçi Chronicles'ın konuğu, ünlü land artist Saype oldu.

27 Ekim'de Saype ile Söyleşi - Master Talk with Saype on October 27

27 Ekim saat 17:00’de Saype ile, moderatörlüğünü ünlü Street Art sanatçısı “No More Lies”ın yaptığı bir söyleşi gerçekleştireceğiz.

Dünya kentlerini gezen “Duvarların Ötesinde” projesi Boğaziçi’nde!

Çevreye duyarlı boya tekniği kullanarak devasa alanları kanvasa dönüştürmesiyle “Land Art”ın öncüsü kabul edilen Saype’ın, dünyanın en büyük insan zincirini yaratmak amacıyla 2019 yılında başlattığı “Beyond Walls” projesi kapsamındaki duraklarından biri de Boğaziçi Üniversitesi o

Türkiye'de Çalışmak Benim için Bir Hayalin Gerçekleşmesi!

Boğaziçi Üniversitesi'nin 2013 yılında başlattığı uluslararası konuk programı Boğaziçi Chronicles'ın Ekim ayı konuğu Fransız "Land Artist" Saype oldu.

Saype Beyond Walls Projesi ve Master Talk Etkinliği ile Boğaziçi Üniversitesi'nde!

Boğaziçi Chronicles’ın yeni konuğu Saype kampüste!

Jocelyne Saab's short film for Boğaziçi Chronicles

One of our residents, Jocelyne Saab has already finished her short film project for Boğaziçi Chronicles.

You can easily watch the film "Imaginary Postcards" through the link below

Imaginary Postcards

E. SEVGİ ÖZDAMAR'IN BOĞAZİÇİ CHRONICLES GÜNLERİ // BOGAZICI CHRONICLES DAYS OF E. SEVGI OZDAMAR

16 Mayıs-10 Haziran 2016 tarihleri arasında Boğaziçi Chronicles'ın konuğu olan E. Sevgi Özdamar Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve İstanbullularla buluşma fırsatı yakaladı.

E. Sevgi Özdamar'ın söyleşisi IAN.Edebiyat Haziran '16 sayısında yayımlandı

E. Sevgi Özdamar'ın IAN.Edebiyat Dergisi'nin Haziran 2016 sayısında yayımlanan söyleşisine aşağıdaki albümden ulaşabilirsiniz.

"KENDİMİ SAHNEYE KOYMAK İSTEDİM"

Emine Sevgi Özdamar: Belki de kendimi sahneye koymak istedim. Oynayarak yazmak. Yazarak oynamak. Önündeki kâğıt bir hatırlama mekânı, aynı zamanda da bir sahne...

"KENDİ KENDİNİ YİYEN BİR ŞEHİR OLDU İSTANBUL; BİR CİNAYET GİBİ”

Boğaziçi Üniversitesi'nde Perihan Mağden ile bir araya gelen E. Sevgi Özdamar: “Eskiden İstanbul’a geldiğimde bile şehre hasret duyardım. Şimdi şehirde hiçbir yere gitmek istemiyorum. Kendi kendini yiyen bir şehir oldu İstanbul. Bir cinayet gibi."

E. Sevgi Özdamar 18 Mayıs'ta Boğaziçi Idea Center ile söyleşiye katıldı.

Boğaziçi Chronicles'ın son konuğu E. Sevgi Özdamar 18 Mayıs'ta Boğaziçi Idea Center ile buluşarak "Bir Edebiyatçının Gözünden Alman-Türk Kimliği ve Göç" temalı bir söyleşi gerçekleştirdi.

E. Sevgi Özdamar'ın Boğaziçi Chronicles için hazırladığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz

E. Sevgi Özdamar'ın Boğaziçi Chronicles için yazdığı, 10 Mayıs 2016 günü gerçekleştirdiğimiz etkinlikte dinleyicilere okuduğu yazısını Boğaziçi Chronicles takipçileri ile paylaşıyoruz.

‘’Tiyatrocu olmak için yıldızlara yemin ettim’’

Boğaziçi Üniversitesi’nin 2013 yılında başlattığı uluslararası konuk programı Boğaziçi Chronicles’ın Mayıs konuğu yazar E.

E.Sevgi Özdamar'ın ilk etkinliği Perihan Mağden ile 10 Mayıs'ta!

E.Sevgi Özdamar'ın ilk etkinliği Perihan Mağden ile 10 Mayıs'ta!

Sevin Okyay 2015'te konuğumuz olan Alberto Manguel'i yazdı: Okurun Hası

Yazar, çevirmen, editör Alberto Manguel, her şeyden önce ‘okur’dur.

Drawings of Sevgi Özdamar on Hamlet

In the album below, you can reach the drawings of Sevgi Özdamar on Hamlet

Drawings of Sevgi Özdamar on Shakespeare's As You Like It

This is the drawing of Sevgi Özdamar on Shakespeare's As You Like It.

Drawings of Sevgi Özdamar on Heiner Müller's The Peasants

In the album below, you can reach the drawings of Sevgi Özdamar on Heiner Müller's The Peasants.

Drawings of Sevgi Özdamar on Goethe's Citizen-General

In the album below, you can reach the drawings of Sevgi Özdamar on Goethe's Citizen-General (Der Burgergeneral).

Jocelyne Saab'ın Boğaziçi Chronicles Günleri / Boğaziçi Chronicles Days of Jocelyne Saab

16 Kasım-7 Aralık 2015 tarihleri arasında Boğaziçi Chronicles'ın konuğu olan Jocelyne Saab Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve İstanbullularla buluşma fırsatı yakaladı.

Lübnanlı gazeteci ve yönetmen Jocelyne Saab Boğaziçi'nde

YÖNETMEN JOCELYNE SAAB, SİNEMA ELEŞTİRMENİ CÜNEYT CEBENOYAN İLE BİRLİKTE BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE BİR SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRDİ.

Savaş, göç, çocuk ve kadın... Saab belgeselleriyle savaşın acısını yüzümüze vuruyor / War, migration, child and woman…Saab depicts the atrocities of war in her documentaries

“Boğaziçi Chronicles”ın konuğu Jocelyne Saab, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki söyleşisinde Beyrut’un 15 yıl boyunca yaşadığı iç savaşı, çocuk, kadın, göç ve yıkılan kent görüntüleriyle yaptığı belgesellerle gün ışığına

Bir tiyatro kulisini anlatır gibi savaşa tanıklık etmek…

Genç bir kadın olarak 1970’lerden 80’lere ve bugüne dek ülkesinin çektiği acıyı kameraya alan, kimi zaman savaş muhabirliği şapkasıyla kimi zaman da sinema yönetmeni olarak çektiği kurmaca filmlerle savaşı anlatan Saab, ‘’Yapabileceğim tek şey yaşananlara tanıklık etmekti.

'Sömürge çağına dönmüş gibiyiz, din savaşlarına gidiyoruz'

Ülkesinin en karanlık dönemlerine tanıklık etmiş, iç savaşın dehşetini bizzat yaşamış, evi kundaklanmış Lübnanlı bir sinemacı: Jocelyn Saab. Boğaziçi Üniversitesi'nin konuğu olarak bugün ve 1 Aralık'ta iki ayrı etkinliğe konuk olacak.

Saab, savaşın acı yüzünü Boğaziçi’nde belgesellerle anlattı!
Boğaziçi'ndeki söyleşide Lübnanlı gazeteci ve yönetmen Jocelyne Saab, Beyrut’un 15 yıl boyunca yaşadığı iç savaşı belgesellerle gün ışığına çıkarttı.
Film Screening&Discussion: Dunia / Film Gösterimi ve Söyleşi: Gözlerimden Öpme

Jocelyne Saab will be with us under Boğaziçi Chronicles programme until mid-December. Our last public event with her is a film screening and discussion.

Our first event with Jocelyne Saab was held on November, 26

BOĞAZİÇİ CHRONICLES

New Resident: Jocelyne Saab

Michael Taussig'in Boğaziçi Chronicles Günleri

1 - 21 Mayıs tarihleri arasında Boğaziçi Chronicles'ın konuğu olan Michael Taussig Boğaziçi Üniversitesi'nde kaldığı süre boyunca Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve İstanbullular ile buluşma fırsatı yakaladı.

Pelin Batu Boğaziçi Chronicles'ın konuğu Michael Taussig ile buluştu

İktidarın Taktiği Başarılı Olamadı 

A journey across ‘Passages’ on the concept of bodily unconsciousness // Bedensel bilinçsizlik kavramı üzerine ‘Pasaj’lar arasında bir yolculuk

‘Boğaziçi Chronicles’, Boğaziçi University’s international guest program, hosted Michael Taussig , the famous anthropologist and writer who introduced a new language to the world of philosophy with his unusual stage expression, as its eig

Lecture/Performance by Michael Taussig at Boğaziçi

The New Resident of Boğaziçi Chronicles, Michael Taussig will meet with İstanbulities at a public event of Boğaziçi University

Boğaziçi Chronicles Ünlü Antropolog ve Yazar Michael Taussig’i Konuk Ediyor

Yazı Ustası Antropolog Michael Taussig Boğaziçi’nde

THE YES MEN'in Boğaziçi Chronicles Günleri...

16 - 28 Şubat tarihleri arasında Boğaziçi Chronicles'ın konuğu olan The Yes Men ikilisi Boğaziçi Üniversitesi'nde kaldıkları süre boyunca Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve İstanbullular ile buluşma fırsatı yakaladı.

Interview with Michael Hardt: Empire, Sovereignty and New Struggles

Ceren Özselçuk: I have thought we can structure the interview around some of the key concepts and ideas you have been producing and elaborating in a series of books, co-auhored with Antonio Negri.

Gerçeği göze sokan mizahi 'yalan'cılar

Milliyet gazetesinden Özge Özdemir The Yes Men ikilisiyle konuştu.

"Mizah en güçlü eylem biçimi"

"Dünyayı düzeltmek istiyoruz"

The Yes Men ve Zaytung buluşması Özgür Duygu Durgun'un kaleminden sanatatak'ta

'Baskı ne kadar güçlü olursa hiciv o kadar güçlenir' // ‘The stronger the pressure, the stronger the satire’

Yaratıcı eylemleriyle geniş kitleleri etkileyen The Yes Men’in kurucularından Mike Bonanno ile mizah yoluyla Türkiye’de yepyeni bir haber dili yaratan Zaytung’un kurucusu Hakan Bilginer, Boğaziçi Chroni

The Yes Men ve Zaytung buluşuyor... // The Yes Men and Zaytung meet...

Şirketlerin veya kurumların temsilcileri olarak kendini tanıtıp, ‘kurbanlarının’ tutumlarının ya da politikalarının tam tersi olacak şekilde, çoğu zaman absürd açıklamalar yapıp ses getiren eylemlere imza atan The Yes Men, ironi ve mizahı kullanarak Türkiye’de yepyeni bir haber dili yaratan Zaytu

Komik duruma düşeceklerini bildiklerinden peşimize düşmüyorlar

The Yes Men'den Jacques Servin, Zaman gazetesinden Zeynep Kılıç'ın sorularını yanıtladı:

Dünyayı şişme bir penis mi kurtaracak?

(Radikal Köşe Yazarlarından Işıl Eğrikavuk The Yes Men'i yazdı: Dünyayı şişme bir penis mi kurtaracak?)

Her şey bir şakayla başladı...

Boğaziçi Chronicles’ın yeni konukları The Yes Men ikilisinden Andy Bichlbaum 19 Şubat tarihinde, The Yes Men Fix the World” (The Yes Men Dünyayı Kurtarıyor ) filminin gösteriminin ardından Can Candan’ın moderatörlü

Dünyayı Kurtaran Adamlar Boğaziçi Chronicles'ta...// The Men who Fix the World are at Boğaziçi Chronicles...

Boğaziçi Üniversitesi’nin geleceğe yeni bir kültür-sanat birikimi aktarmayı amaçlayan uluslararası misafir programı Boğaziçi Chronicles’ın yeni konukları The Yes Men!

Durdurun Dünyayı İtirazımız Var!

Mizah, eleştiri ve eğlenceyi harman eden eylemleriyle dünyayı şaşkına çeviren The Yes Men İstanbul’u fethetmeye geliyor…

Alberto Manguel'in "Boğaziçi Chronicles" Günleri...

Boğaziçi Chronicles'ın 2015'deki ilk konuğu Alberto Manguel Boğaziçi Üniversitesi'nde kaldığı süre boyunca Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve İstanbullu edebiyatseverler ile buluşma fırsatı yakaladı.

Alberto Manguel’le Ayak Üstü Sohbet

(Emre Ayvaz, Boğaziçi Chronicles kapsamında İstanbul'da olan Alberto Manguel ile yaptığı sohbeti K24'e yazdı.)

Manguel'le Edebiyat, Körlük ve Borges Üzerine

Alberto Manguel'in Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuarı'nı ziyaretinin ardından Özgür Duygu Durgun sanatatak'ta bu güzel buluşmanın detaylarını yazdı:

Alberto Manguel'den GETEM'e Armağan...

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı “Boğaziçi Chronicles”’ın 2015 yılındaki ilk konuğu ünlü yazar Alberto Manguel, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı’nı (GETEM) ziyare

Bambaşka Bir Beş Şehir

Harun Karaburç'un Alberto Manguel ile yaptığı söyleşi "Bambaşka Bir Beş Şehir" başlığıyla Yeni Şafak Gazetesi'nde yer aldı

“Anyone Holding the Power Attempts Censor”

The very first visitor of “Boğaziçi Chronicles” in 2015 has been Alberto Manguel, the famous writer and reader. Alberto Manguel has made impressive statements during the conference about ‘’Borges, Libraries and Pleasure of Reading” about his master Borges, the wo

Alberto Manguel "Merakın Tehlikeleri" üzerine konuşacak // "The Perils of Curiosity", Public Lecture by Alberto Manguel

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı "Boğaziçi Chronicles"ın 2015’teki ilk konuğu Alberto Manguel 14 Ocak 2015 Çarşamba günü "Merakın Tehlikeleri"

Milliyet Gazetesinde Alberto Manguel: ''Sansür Asla İşe Yaramaz''

Milliyet gazetesinden dış haberler muhabiri Özge Özdemir Alberto Manguel ile konuştu

Söyleşiden bir bölümü buradan izleyebilirsiniz 

Türkiye'nin Karmaşası Karşısında Afalladım!

Alberto Manguel ZAMAN gazetesinden Zehra Onat'ın sorularını yanıtladı

Özgür Duygu Durgun: Kitapların Casanovası Manguel

Sanatatak'ta Özgür Duygu Durgun'un haberi: "Kitapların Casanovası Manguel"

“Gücü Ele Geçiren Herkes Sansüre Yeltenir”

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı “Boğaziçi Chronicles”ın 2015 yılındaki ilk konuğu ünlü yazar ve okuyucu Alberto Manguel oldu.

Alberto Manguel ile ''Borges, Kütüphaneler ve Okumanın Keyfi'' // "Borges, Libraries, and the Pleasure of Reading" with Alberto Manguel

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı ‘’Boğaziçi Chronicles’’ın 2015’teki ilk konuğu Alberto Manguel olacak.

2015'in ilk konuğu Alberto Manguel // The first resident of 2015: Alberto Manguel

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı ‘’Boğaziçi Chronicles’’ın 2015’teki ilk konuğu Alberto Manguel olacak.

Arjantinli ünlü yazar Alberto Manguel ile Boğaziçi Chronicles buluşmaları…

Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası misafir programı ‘’Boğaziçi Chronicles’’ın 2015’teki ilk konuğu Alberto Manguel olacak.

Boğaziçi Chronicles meetings with renowned Argentine-born writer Alberto Manguel…

Alberto Manguel will be the first resident of Boğaziçi University’s international residency program, Boğaziçi Chronicles, in 2015.

Bu serginin tohumları Boğaziçi Chronicles'da atıldı

Lübnanlı ünlü görsel sanatçı Akraam Zaatari’nin yeni sergisi SALT Beyoğlu’nda

AN EXCEPT FROM JULIANA HODKINSON'S FACEBOOK CHRONICLE

Juliana started chronicling in her facebook profile, about her days in Boğaziçi University and Istanbul.

Writers Talk: Amitav Ghosh & Ayfer Tunc

in English and partly in Turkish / geneli İngilizce olup, bazı bölümleri Türkçedir

Akram Zaatari - Rana Zincir Konuşması, Art Unlimited'in son sayısında okunabilir!

Akram Zaatari ve Rana Zincir'in 15 mart 2014 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirdikleri konuşmanın tamamı, Art Unlimited Dergisi'nin Mayıs Sayısında yayınlandı. 

sy.70-74

Amitav Ghosh "Kalkınmacı politikalar bizi kaosa sürüklüyor"

Amitav Ghosh, TARAF Gazetesinden Murat Şevki Çoban'ın sorularını yanıtladı

Yazarlar Konuşuyor / Writers' Talk: Amitav Ghosh & Ayfer Tunç

Yazarlar Konuşuyor / Writers' Talk: Amitav Ghosh & Ayfer Tunç
Moderatör / Moderator: Barış Büyükokutan
5 Haziran  / 5 June @ 16:00 Rektörlük Konferans Salonu / Rectorate Conference Hall

"Innovation and Obstacles in Istanbul One Year After Gezi" by Michael Hardt

Michael Hardt published his first impressions on the first year of Gezi Park Upraisings, after his residency period in Boğaziçi Chronicles in May 2014:

The recordings of Michael Hardt's Talk "Where have all the leaders gone?" are here!

You can easily watch and listen Micheal Hart's talk "Where have all the leaders gone?" 

Click here to watch video

Michael Hardt bir çok mecrada konuştu ve dinledi:

Michael Hardt, Boğaziçi Chronicles kapsamında İstanbul'da geçirdiği 2 hafta süresince, birçok yayına farklı konularda röportajlar verdi, forumlara katıldı, kendi düşüncelerini paylaşmanın yanı sıra, farklı bakış açılarıyla tanıştı:

Michael Hardt is the new chronicler!

Michael Hardt, one of the most influential thinkers of our time, and well known for his works on globalization, politics and cultural theory, will be the next guest of Boğaziçi Chronicles between 12th and 28th of May. 

Some recent interviews by Hardt

"Think of Occupy Wall Street, those were trying to dream of a different system, but some of the most immediate and substantive effects took place within the US political system, like the general recognition of the role of finance.

SCENATET plays HODKINSON: a theatre of sounds / sesler tiyatrosu

Sesler Tiyatrosu: Danimarkalı Müzik Topluluğu SCENATET, Juliana Hodkinson yapıtlarını yorumluyor
19 Nisan Cumartesi @ 19.30, Albert Long Hall (süre: 100')
(Boğaziçi Üniversitesi Güney Yerleşkesi) - ÜCRETSİZ

Juliana Hodkinson @ Boğaziçi Chronicles

Juliana Hodkinson will be the new guest of Boğaziçi Chronicles between 06 and 30 April with an intense program!

TÜRKÇE İÇERİK İÇİN

Juliana Hodkinson @ Boğaziçi Chronicles

Juliana Hodkinson yoğun bir programla 06-30 Nisan 2014 tarihleri arasında Boğaziçi'nde olacak!

FOR ENGLISH VERSION

Akram Zaatari talk with Rana Zincir

In order to watch Akram Zaatari and Rana Zincir's talk, please click here

Ayşe Çavdar'dan "Susan Buck-Morss ve Yerelaşırı Müşterekler" Express 140.sayıda

Ayşe Çavdar'ın, Susan Buck-Morss ile İstanbul'daki son gününde gerçekleştirdiği söyleşiden hareketle kaleme aldığı makalesi, Express Dergisinin 140. sayısında okunabilir. 

an except from Akram Zaatari's facebook chronicle

Akram started chronicling in his facebook profile, about his days in Boğaziçi University and Istanbul.

Akram Zaatari reflected on Rana Zincir's word puzzle!

Last Saturday, the 15th of March, Akram Zaatari and Rana Zincir engaged on a very inspiring conversation around the prolific artistic production of Akram Zaatari.

Akram Zaatari Artist Talk and Film Screening at Albert Long Hall

15 March Saturday at Albert Long Hall, South Campus-Bebek

15:00 Akram Zaatari Artist Talk
Moderator: Rana Zincir Celal (Columbia Global Centers Turkey - Program Manager)

Akram Zaatari Sanatçı Konuşması ve Film Gösterimi

15 Mart Cumartesi Albert Long Hall, Güney Yerleşkesi-Bebek

15:00 Akram Zaatari Sanatçı Konuşması
Moderatör: Rana Zincir Celal (Columbia Global Centers Türkiye - Program Yöneticisi)

First meeting with Edhem Eldem

Akram Zaatari's first week at Boğaziçi Chronicles was intense: after the first encounter with Edhem Eldem and his elaborate research on Osman Hamdi Bey's archeological works archive, Zaatari visited the Istanbul Archeological Museum and German Archeological Institute Library... 

Akram Zaatari is in the House!

Akram Zaatari is now arrived to Bogaziçi University, and he will be chronicling till the 28th of march...

Susan Buck-Morss'un Boğaziçi Chronicles sürecinin ardından: “KÜRESEL OLAN KALABALIKLAR; MÜŞTEREKLERİMİZ İSE YEREL-AŞIRI”

BOĞAZİÇİ CHRONICLES SUSAN BUCK-MORSS’U KONUK ETTİ: “KÜRESEL OLAN KALABALIKLAR; MÜŞTEREKLERİMİZ İSE YEREL-AŞIRI”

Thank you for your contributions! It was precious

Boğaziçi Chronicles would like to thank deeply to those who contributed to Susan Buck-Morss's Boğaziçi Chronicles residency period:

Susan Buck-Morss - Onur Ulaş İnce Röportajı Cogito Dergisinin 75. Sayısında

Susan Buck-Morss'un Boğaziçi Chronicles'daki son gününde, Cuny Üniversitesi'nden eski öğrencilerinden ve Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde akademik çalışmalarını sürdüren Onur Ulaş İnce ile buluştu.

Susan Buck-Morss was also in Aphrodisias

Susan Buck-Morss wanted to pay a visit to Aphrodisias (Geyre). She was accompanied by Bengi Akbulut on this trip.
photo credit: Bengi Akbulut, 2013.

Susan Buck-Morss Açık Gazete'de Ömer Madra'nın Sorularını Yanıtladı

Susan Buck-Morss, Boğaziçi Chronicles sürecinin bitimine günler kala, 8 Kasım tarihinde, Açık Radyo'dan Ömer Madra ile bir araya geldi.

A Roundtable Meeting on POLITICAL ECONOMY OF IMAGES: PRIVATE APPROPRIATIONS, EVACUATED PUBLICS, EMERGING COMMONS

November 7 Thursday, 16.00, John Freely Hall - Boğaziçi University Bebek Campus

YEREL-AŞIRI MÜŞTEREKLER // SUSAN BUCK-MORSS İLE BİR TARTIŞMA TOPLANTISI

31 Ekim 2013, Albert Long Hall - Boğaziçi Üniversitesi Bebek Kampüsü

TRANSLOCAL COMMONS // A COLLOQUIUM WITH SUSAN BUCK-MORSS

31 October 2013, Albert Long Hall - Boğaziçi University Bebek Campus

Boğaziçi Chronicles is launched to the press!

The Rector of Boğaziçi University Prof. Gülay Barbarosoğlu, together with the executive and honorary boards of Boğazici Chronicles, welcomed a selected media and press crowd on a lunch to launch the Boğaziçi Chronicles Residency Program last Wednesday, 2nd of October 2013.